Friendly Reflex

Praktijk voor voetreflextherapie, coaching en een luisterend oor....

Fibromyalgie: voetreflextherapie als natuurlijk alternatief

Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd en kenmerkt zich door (veel) pijn en spanning aan spieren, banden, pezen en gewrichtskapsels. Het syndroom gaat vaak gepaard met verschillende algemene klachten zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, spierstijfheid, rusteloze benen, slechte stoelgang, hoofdpijn en neerslachtigheid. De oorzaak van fibromyalgie is niet bekend, maar aan de hand van de hoeveelheid tenderpoints (ofwel: pijnpunten) en andere criteria wordt een diagnose gesteld.

Fibromyalgie komt over het algemeen meer voor bij vrouwen tussen de 25 en 50 jaar oud, maar ook mannen kunnen het hebben. Vanuit de reguliere medische wetenschap is de vaststelling wel mogelijk, maar is men nog niet achter de oorzaken. Daarom heeft men ook wat moeite met de behandeling. Er wordt pijnstilling voorgeschreven, soms geeft men antidepressiva en er zijn gedragstherapie en bewegingstherapie behandelingen tegen de pijn.

In de medische wetenschap is er wel een consensus dat langdurige fysieke en/of geestelijke overbelasting mogelijke oorzaken zijn. Een juiste en snelle diagnose kan ervoor zorgen dat men niet in een “pijncirkel” terechtkomt.

Wat kan voetreflextherapie voor jou betekenen? Voetreflextherapie werkt in op de energiebanen in het lichaam. Met voetreflextherapie worden de pijnklachten van spieren, pezen en banden minder en met gaat zich vrijer voelen. De spieren zijn minder gespannen en doordat de spieren minder gespannen zijn, kunnen ook andere klachten verminderen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn en slapeloosheid.

Maar ik ga in mijn praktijk verder dan alleen een behandeling gericht op de energiebanen. Tijdens de behandeling gaan we ook in op de mogelijke oorzaken, zoals stress of levensstijl.

In een eerste gesprek neem ik een anamnese af. Door middel van deze vragenlijst bekijken we samen welke klachten de meeste prioriteit hebben en daar gaan we aan werken. Ik pas mijn behandelplan aan op basis van boven genoemd gesprek.

Een behandeltraject duurt over het algemeen 8 tot 10 behandelingen. Na 4-5 x evalueren we het resultaat.